Цветница - традиция и обичаи

Цветница - традиция и обичаи

23 април 2024
  • Сподели:

 

На този ден християнският свят отбелязва тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим. Според библейската легенда той пристига в града на магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него маслинови клонки и своите дрехи и го възхваляват като месиански цар. 

Легендата твърди, че след като Исус възкресил Лазар, който бил мъртъв от четири дни, той тръгнал заедно с учениците си към Йерусалим. По пътя поискал от учениците си магаре, те го взели от близкото селце Витфагия и така той влязъл тържествено в Йерусалим. След влизането си Исус продължил към храма, където се смилил и изцелил множество болни хора. Поради тази причина на този ден в църквата се носят върбови клонки, които заменят палмовите, освещават се с молитва за благословение и здраве. Носят се от вярващите у дома, за да бъдат здрави. На този ден дори животните са изкарани на паша, закичени с върбови клонки. Има поверие, че ако някой човек много е боледувал, трябва да увие върбовите клонки около кръста си и така ще се отърве от болестите.

 

Традициите

Цветница е празник на цветята и с този ден завършват моминските пролетни игри. Привечер на този ден на мегдана се събират моми и ергени, за да играят последното Лазарско хоро. Към него се присъединяват още моми и момци, с което хорото се затваря. Това е първото сключено хоро след забраната да се играят хора по време на Великденските пости.

Лазарките от предния ден отиват на реката и пускат своите цветни венци. Момата, чийто венец изплува най-отпред, най-първа ще се задоми. Ако венецът се заплете и остане на едно място – сватба скоро не се предвижда. Избира се и кума, като се постави парченце хляб върху дръвче и всяка мома пуска своето в реката. Клончето, на която мома отиде най-далече – тя ще бъде кумата. Кумата от този ден до Великден е най-важната. Всички моми мълчат пред нея, тя води хорото и нея люлеят на люлката. След това момите се събират в нейния дом, а тя ги гощава с постни гозби като коприва и питка.

Хлябът на Цветница не е обикновен. Сутринта рано момите стават и замесват обреден хляб, наричан „кукли”. Той има различни форми. От там е и другото име на празника Цветница – Куклин ден.

На празничната трапеза трябва да има постни ястия като боб, картофи, коприва. Тъй като Цветница съвпада с Големия пост, на този ден е позволено да се яде риба. 

На Цветница празнуват всички, които носят имена на растения, цветя, дървета като Явор, Ясен, Детелина, Ралица, Цветелина, Цвета и техните производни.

Източник epochtimes.bg

Виж всички наши предложения за персонализиран подарък за ИМЕН ДЕН