Подарък за първа годишнина от сватба - памучна сватба

Подарък за първа годишнина от сватба - памучна сватба

9 май 2024
  • Сподели:

Някои твърдят, че първата годишнина от брака се нарича „памучна сватба”, защото през нея връзката на младоженците е като най-крехката и нежна тъкан - памучната. За година съвместен живот младите едва започват да се опознават по-отблизо. Връзката им все още е много крехка и затова първата годишнина се нарича "памучна". Романтиката вече е попритисната от ежедневните задължения и рутината. През този „пробен период“ съпрузите започват да разбират смисъла на думата семейство. Те се запознават отново и се учат да правят взаимни компромиси.

 

Други познавачи твърдят, че названието „памучна сватба” е дошло от сватбеното платно. Година след сватбата към младото семейство можело да се прибави и бебе. По това време пелените и бебешките дрехи се правели от памучен плат. Обичаят бил на първата годишнината от сватбата да се носят подаръци от плат, полезни за младото семейство и за бебето.

 

Народната легенда приписва на името "памучна сватба" малко по-различно значение, много по-просто и естествено. Хората знаели, че първата година от брака е изключително активна в сексуално отношение. Страстният секс направо съсипвал чаршафите и трябвало да се заменят с нови, също от памучен плат.

 

За първата годишнина от брака младоженката била длъжна да подготви специален подарък за съпруга си. Освен това приготвяла и всичко за многобройните гости на празника. Бродирала бяла покривка, с която застилала празничната маса. Навремето жените сами са шиели дрехите, затова тя трябвало да ушие за мъжа си риза с бродирана яка, за себе си – рокля с бродерия. В тези дрехи те посрещали гостите. Според обичая младата съпруга не трябвало да сваля памучната рокля до залез слънце.

 

На този празник по традиция съпрузите си подаряват носни кърпички и отварят едната от двете бутилки шампанско, подарени им на сватбата. Първата година от брака се счита за най-трудна, проливат се много сълзи, така че носните кърпички са крайно нужни. Двойката завързвала с тях възел, който символизирал желанието им да запазят любовта си все така страстна дълги години. Заставали с лице един към друг и изричали заклинание за вечна любов.

 

Вярвало се, че ако церемонията по връзване на възела се извърши правилно, семейството ще живее щастливо дълги години.

 

Важен подарък бил и памучният плат, подарен на булката от нейната свекърва. Той символизирал пожеланието за чисти, прости и леки отношения, какъвто е и самият памук, дал името на тази годишнина. На този празник гостите подарявали изделия от памук и от други тъкани. Това можело да бъде комплект спално бельо или завеси, покривки за маса и салфетки, кърпи.

 

Важно било пожеланието за дълъг и щастлив живот на младите да бъде от сърце. Съпругът и съпругата също си правели подаръци, символ на любовта, вниманието и предаността. Ако желаете да спазите традицията по модерен начин, можете да подарите например комплект халати за баня с бродирани инициали или имена, комплект хавлиени кърпи с подходяща персонална бродерия. 

 

Източник zazazu.me