Кръщене - списък с всичко необходимо

Кръщене - списък с всичко необходимо

30 май 2024
  • Сподели:

Кръщенето е един от най-светлите празници в живота на всяко християнско семейство. Празник, на който Вие и вашите близки ще приветствате въвеждането на детето в християнството, символично пречистено и готово да води праведен живот. Изборът на Кръстник или Кръстница на Вашето дете е от голямо значение, защото те стават негови духовни родители. Тайнството Кръщение се извършва само веднъж в живота и никога не се повтаря.

 

Кръщенето днес се е преврнало във вълнуващ светски празник за семейството. Много хора го съчетават с първия рожден ден на детето. а други го организират на именния ден на детето. Дали ще предпочетете да го организирате в тесен семеен кръг или ще направите голямо празненство с много гости, за извършване на ритуала Свето кръщение са Ви необходими някои задължителни елементи.

 

Най-важната стъпка е да изберете кръстник на детето

Кръстникът е духовен учител и наставник на детето. Той/тя трябва да бъде човек, който вие искате детето да приема като пример за подражание, опора в трудни моменти. Кръстникът трябва да е човек, навършил 14 години и задължително също да е кръстен. 

 

Какво ви е необходимо за да организирате кръщене?

 

Необходимо е да запазите час, в желаната от вас църквата или манастира. Желателно е кръщенето да не се прави на Задушница и по време на пости. На място ще ви дадат точен списък с изискваните предмети за ритуала. Най-често това са:

 

- Акт за раждане на детето и кръщелно на кръстника.

 

- Голяма свещ за кръщене. Свещта може да бъде закупена от църквата, заедно с малките църковни цвещи, които ще държат всички гости. Свеща остава за спомен и се пали на имения ден на детето в следващите години. 

 

- Кръстче. Кръстчето по традиция е дар от кръстника за новопокръстения. То се освещава по време на ритуала.

 

- Хавлиена кърпа за новопокръстения, когато е бебе/малко дете. При кръщаване на малко дете, то се съблича голичко и се потапя цялото във вода. При големите дежа и възрастен се потапят само краката. Хавлиена кърпа е необходима за избърсване на новопокръстения след потапянето. Трикратното потапяне във водата символизира очистването на душата от първородния грях. Всички наши предложения за хавлиена карпа с персонална бродерия за кръщене може да разгледате ТУК 

 

- Хавлиена кърпа за отеца. Преди ритуала отецът измива ръцете си и се избърсва с нея.

 

- Нови дрехи за новопокръстения. Прието е дрехите също да са подарък от крустника и да са бели, символ на чистотата на душата и приобщаването му към християнския път. 

- Китка здравец

 

- Кутийка за коса. По време на ритуала се отрязва малък сноп коса от кръщелника. Той се пази заедно със здравеца и е добре да приготвите кутийка за съхранението им.

 

- Шишенце олио или зехтин

 

- Дарове за храма. Обикновено се носят питка, червено вино, мед.

 

- Почерпка в църквата. Пригответе пита с мед, бонбони и дребни сладки за почерпка на гостите, непосредствено след ритуала в църквата, за да е сладък животът на кръстения.