Audi Sport нож на главния готвач
Производител: KYOCERA / Япония
Остриетата на ножовете и приборите KYOCERA са произведени от специално създаден керамичен материал, съдържащ цирконий. В сравнение с конвенционалните ножове, изработени от стомана, ножовете KYOCERA имат революционни характеристики:
- те са по-твърди от всички съществуващи режещи инструменти, с изключение на диамантените
- материалът, от който са направени, е много по-лек от стоманата.
- те се износват много по-трудно и запазват остротата си значително по-дълго време, отколкото остриетата на други ножове и прибори от висок клас.
С керамичен нож всички видове храни се разрязват без усилие, а изключително гладката повърхност прави остриетата по-хигиенични и допринася за по-лесното им почистване.
Добре известно е, че керамиката е материал, който не корозира и е устойчив на киселини и основи, което допълнително удължава живота на ножовете и същевременно изключва вероятността за промяна вкуса на приготвяната храна.
Предимствата на ножовете и приборите от керамика не се изчерпват само с това – превъзходните им качества позволяват на техните щастливи собственици да ги почистват и мият и в съдомиялни машини. Разбира се, за работа с такъв тип ножове и прибори, както и за тяхната поддръжка, има изисквания и препоръки на производителя, които следва да се спазват.
Най-основното и важно изискване е остриетата да не се подлагат на огъване, а процесът на рязане да се осъществява върху дъска от дърво или пластмаса
Различията между остриетата от бяла и черна керамика:
Черното острие минава през допълнително изпичане, наречено "гореща изостатична преса" ("hot isostatic press"), следствие на което се получава по-голяма плътност между керамичните молекули и съответно по-твърдо острие - около 30% по-твърдо, в сравнение с белите.